Smarta uppfinningar i hemmet

I våra hem finns det många smarta uppfinningar som de flesta inte skulle klara sig utan. Dessutom har säkert många haft funderingar på att uppfinna något eget som gjorde att man aldrig skulle behöva jobba igen. De som har uppfunnit de prylarna som man inte vill vara utan har det säkert så.

En smart uppfinning behöver inte vara krånglig, utan det räcker med att saken löser ett vardagligt problem som många har tampats med. Svårare än så är det egentligen inte. I framtiden kommer det bli allt vanligare att till exempel att sköta allt via mobiler och surfplattor.

Då man kan styra allt när man inte är hemma, så som att sätta igång tvättmaskinen, börja laga mat så den är färdig tills man kommer hem. Robotdammsugaren är en sådan uppfinning som förenklar städningen eller självrengörande fönsterrutor som gör att man inte behöver putsa sina fönster. Det finns några uppfinningar som svenskar ligger bakom och som har förenklat mångas liv i vardagen.

Svenska uppfinningar för hem

En uppfinning som alla har i sitt hem och en svensk ligger bakom är kylskåpet. Det var Baltzar von Platen och hans klasskamrat Carl Munter som kom på idén med att ha en maskin för att kyla mat. Båda gick på Tekniska högskolan i början av 1920-talet och deras examensarbete var att skapa ett kylskåp. Tidigare användes speciella skåp som det lades isblock i för att kyla maten. Electrolux tyckte det var en mycket smart uppfinning och därför köpte de den. Kylskåpet gjorde att Electrolux fick så stora framgångar.

Ett redskap som de flesta använder i köket är en potatisskalare. Visserligen finns det flera olika typer av potatisskalare runt om i världen, men den traditionella modellen är tillverkad i plåt och som hålls precis som en kniv. Den är en svensk uppfinning som togs fram 1953 av företaget Lindén International. Sedan dess har potatisskalaren varit oumbärlig i många hushåll.

Något som många inte tänker på, men hur hade det varit att streama filmer och serier eller spela på datorer om inte skärmen hade varit i färg. Det var nämligen Håkan Lans som tog ett patent på ett färggrafikkort 1981 för skärmar till datorer. Tyvärr kunde han inte stå emot de stora teknikjättarna som knäckte honom. Håkan ligger också bakom navigeringssystemet som använder GPS.

Värdelösa uppfinningar, eller?

Runt om oss finns det massor av uppfinningar och vissa av dem kan man tycka är värdelösa, men för andra är det den perfekta prylen. Några exempel på detta är en sav för att skiva banan, hållare för snabbmaten i bilen eller flip flops med inbyggd behållare för att smuggla sprit i. Vissa av dessa uppfinningar är riktigt bra som exempelvis ett tangentbord som kan vikas ihop till mobilen. Inneskor som har inbyggd belysning som gör att man inte behöver tända lampor på natten om man ska gå på toaletten eller smyga ut i köket.

En annan smart uppfinningen är gaffeln som har en inbyggs pizzaslicer, vilket kan vara bra om man äter mycket pizza. Ett USB-minne som har ett kodlås är också riktigt smart för att behålla hemligheter på ett lätt och smidigt sätt. Nästa inköp till köket är kanske den genomskinliga brödrosten som gör att man kan se hur rostat brödet blir.

Kategorier: Kurser