Kommunikation i framtiden

Ett sätt vi kan komma att se hur vår kommunikation kommer att förändras på är att se det genom förstärkt verklighet. I ett sådant system så ser du världen genom en teknologisk lens. Det skulle kunna ta en sådan pryl som en smartphone och ge den flera olika möjligheter som finns tillgängliga genom appar. Föreställ dig att du skulle kunna använda kameran i din smartphone för att förstärka verkligheten och se den på ett annat sätt. Du skulle till exempel i din skärm kunna se vilka butiker som finns i vilka byggnader, och om du är i ett museum skulle du kunna få mer information om det du kollar på genom att rikta din telefon mot artefakten. Men det finns fler sätt än det som man kan använda sig av förstärkt verklighet på. I den här artikel reder vi ut det, men också vilka andra sätt vår kommunikation kan komma att förändras på i framtiden.

 

Förstärkt verklighet

Det klassiska exemplet av förstärkt verklighet är restaurang-recensionen. Föreställ dig att du är i en ny stad och står utanför en restaurang. Du skulle du genom förstärkt verklighet kunna läsa recensioner eller se dagens meny i restaurangen utan att ens behöva gå in i restaurangen. Men en sådan teknologi behöver inte stanna vid att olika lokaliseringsfunktioner. Förstärkt verklighet kanske sträcker sig ända bort till människor. Föreställ dig att se en person på gatan och genom att använda dig av förstärkt verklighet så får du den personens facebook-profil, twitter, och annan information om den personen.

Personlig integritet

Visst, sådan teknologi skulle inte ta hänsyn till privatpersoners integritet men det skulle trots det vara något som går att använda på flera olika sätt. Vill du veta mer om de negativa effekterna av sådan teknologi rekommenderar vi dig att se tv-serien black mirror som i ett avsnitt går igenom precis de effekterna. Men ingen vet ännu hur nästa generation kommer att se på idén om personlig integritet. Kanske kommer de att vara mindre brydda om vad de delar med sig till andra människor i sin närhet jämfört med tidigare generationer. Jämför det idag med pensionärer som mindre än gärna gör sina bankärenden via internet idag av rädsla för att dela med sig av sin personliga data.

Video-konferenser

Sedan finns det video-konferenser. Medan teknologin har funnits i flera år idag är inte videosamtal särskilt populärt i Sverige, det kan bero på att hårdvaran inte är tillräckligt billig eller att det ständigt verkar vara något typ av problem med mjukvaran. Men idag börjar webkameror att bli allt mer vanliga på tv-apparater och på våra bärbara-datorer. Är vi på väg att gå in i en era där vi använder oss av allt fler video-konferenser än förut? Något som är negativt med video-konferenser är att personerna som deltar i dessa är tvingade till att vara på en och samma plats under hela mötet vilket gör det svårt för personer som ständigt är på språng. Vi har blivit bekväma med friheten som följer våra mobiltelefoner så vi skulle behöva se en utveckling av detta som tillåter personer att även till resande fot har möjlighet att delta i dessa video-konferenser.

Kategorier: Kurser