Framtidens vardagsteknologi: del 3

Teknologin förändras så snabbt att vi ibland glömmer bort vad våra liv var utan det. Bara för två decennier sedan så var våra vardagsrum signifikant annorlunda. Kanske berodde det främst på att vi inte hade internet så som vi känner till det idag. Men idag har vi allt från smartphones, surfplattor, GPS, och mycket mer. Men då vi har sett hur snabbt våra teknologiska trender kan förändra sig är det svårt, men också spännande, att säga var vi kommer att vara om ytterligare tjugo år. Idag har vi bara fått ett smakprov om var vår teknologi är på väg. Men här är ett par saker vi kan se fram emot. Eller i alla fall hålla ögonen öppna för.

 

Rörelseteknologi

Om du inte har hört talas om det här så kommer du snart att göra det. För precis som touch-teknologin har förändrats under de senaste 10 åren – du vet, att vi kan använda våra fingrar på våra smartphones, så kommer rörelseteknologi förmodligen att göra detsamma. Det finns redan en grupp vid Google som arbetar med den här typen av teknologi som i framtiden ska kunna läsa av hur vi röra våra händer mot våra smartphones istället för att faktiskt röra dem. Det ska göra slitage mindre förekommande. Det här är nästa steg i hur vi kontrollerar vår tredje arm – det vill säga vår smartphone.

Smarta hem

Kanske mer förekommande redan idag än i framtiden så har idén om smarta hem blivit allt vanligare idag sedan teknologin runtomkring oss utvecklas allt snabbare. Vi har redan sett det med smarta funktioner för våra vitvaruprodukter som kontrollerar när de ska användas i korrelation till när priserna för elektricitet är som lägst. Och det är inte allt för ovanligt idag att se husägare med smartphone-appar som tillåter dem att låsa sina hem, stänga av och på sina lampor och andra apparater de har i sina hem. Förr i tiden låg det i framtiden att kunna kontrollera sina lampor genom att knäppa med fingrarna. Men i framtiden kommer vi förmodligen kunna styra alla våra apparater med våra händer vare sig vi gör det mot våra telefoner eller mot någon annan typ av teknologisk uppfinning.

3D-skrivare

En teknologi som de flesta har hört talas om idag men som många har svårt att förstå exakt hur det fungerar. 3D-skrivare har redan idag förändrat våra liv trots att vi kanske inte tänker på det. Saker som flaskor, skor och till och med väggar för hus produceras idag av 3D-skrivare. De gör att priserna blir billigare och att tillgängligheten blir högre. Men i framtiden kommer det förmodligen nischa in sig på vissa industrier men framför allt bli vanligare i hem och till och med i skolor. 3D-skrivare kommer att tillåta gemene man att designa sina egna produkter och även att framställa dem. Det gör att det kommer bli enklare för artister, konstnärer och designers att framställa sina produkter. Men det kommer även att ha en stor påverkan på sjukvården då det kommer att bli enklare att skräddarsy olika verktyg och instrument som idag är svåra att framställa, men som tack vare 3D-skrivare kommer att vara betydligt enklare att framställa.

Kategorier: Kurser