Framtidens vardagsteknologi: del 2

Glöm bort idén om flygande bilar – vad tror du om en TV som känner av när du går in i rummet och som omedelbart sätter igång ditt favoritprogram? Eller en tvättmaskin som vet skillnaden mellan en röd strumpa och en vid strumpa? I framtiden kommer vi att se en högre del av personifiering av våra maskiner som matchar dina intressen bättre. En utökad artificiell intelligens kommer att kunna tänka snabbare än du, och kommer att kunna bearbeta data i en mycket högre utsträckning. För att reda ut vilka teknologier vi kan förvänta oss redan 2025 så har vi arbetat precis som teknologin skulle göra under 2025. Okej, kanske inte riktigt. Men vi har talat med ledande experter inom området som berättar för oss vad vi kan vänta oss redan under 2025.  Fundera över hur Microsofts Kinect kan fungera i framtiden? Under 2025 kommer din TV inte bara känna av när du har gått in i ett rum, utan den kommer att läsa av hela rummet för att identifiera samtliga personer som är där och sedan omedelbart börja att spela den film eller tv-serie som är bäst matchad för er gemensamt. Inget mer tjafs eller beslutsångest över vad ni ska kolla på en kväll. Datorn vet bäst.

 

Din tvättmaskin kommer att tänka åt dig

Det finns redan smarta vitvaruprodukter som SmasunRF4278 som ger dig möjlighet att skriva anteckningar på kylskåpet från din smartphone för andra medlemmar i din familj att läsa. Men redan 2025 kommer dina vitvaruprodukter att vara ännu smartare. Då kommer till exempel din tvättmaskin veta vad du har satt in i tvättmaskin, automatiskt sätta på det program som är bäst lämpat för dina kläder och sedan ladda in maskinen med rätt mängd tvättmedel. Den kommer till och med låta dig veta om du har råkat blanda röda kläder med vita. Självklart kommer de endast att köras under den tiden på dagen då elektriciteten är som billigast.

Maskin-till-maskin-sensorer

Föreställ dig små sensorer som är inbyggda i allting runtomkring oss. Ett företag som arbetar med dessa typer av sensorer menar att de redan idag har möjlighet att bygga in dem i allt från ramar till bilder, ditt kylskåp, din hunds koppel, och till och med dig själv. Parkeringsplatser kommer att skicka data till ett gemensamt nätverk för att visa dig var den bästa parkeringsplatsen finns tillgänglig och i på vilken våning. En sensor som är inbyggd i din bil kommer att skicka data till försäkringsbolaget som gör det möjligt för dig att få en lägre kostnad på dina försäkringar. Faktum är att allt kommer ha en inbyggd sensor redan 2025. Inklusive du själv.

Självkörande bilar

Självkörande bilar kanske låter som en futuristisk syn men faktum är att Google redan har testat sina Toyota-bilar som har kört genom norra Kalifornien utan problem medan deras AI har fungerat som förare. Det här projektet är fortfarande i en pilot-fas men förutspås bli norm redan 2025. Fundera över möjligheterna när vi inte längre behöver använda oss av en förare för att köra bil. Fundera även över möjligheterna i kombination med att sensorer är inkopplade i allting från vägar till bilar. Trafikproblem kommer att upphöra eller i alla fall reduceras till en mindre signifikant siffra.

Kategorier: Kurser