Framtidens teknologi #1

Hur ser framtidens teknologi ut och vad kan vi vänta oss? När kommer vi egentligen att ha möjlighet att åka upp till rymden som privatpersoner och när kommer vi att kunna läsa varandras tankar? Framtiden kan tyckas vara läskig, men ack så spännande. I den här artikeln listar vi några av de innovationer och uppfinningarna som vi med stor sannolikhet kan vänta oss i framtiden.

Rymdforskning

Det har gått allt långsammare för rymdforskningen under 2000-talet sedan USA och andra internationella rymdprogram har dragit ner på sin budget rejält. Men med Curiosity Rover på Mars sedan 2012, och nya planer att lansera den ”mest kraftfulla raketen i historien” väntas stora planer inför framtiden. NASA är väldigt investerade i att fortsätta sin rymdforskning i framtiden och väntas inte dra ner på tempot under de kommande åren.  Efter en obemannad färd med raketen 2017, förväntas fyra astronauter åka upp med samma raket 2021. Kanske kommer de att åka tillbaka till månen, eller åka vidare bort mot Mars. Och även i tider där rymdforskningen har sett sin budget blivit minskad så ser vi hur företag i den privata sektorn bokstavligen siktar mot stjärnorna. Idag kan du bland annat köpa biljetter för att åka upp till rymden själv. Och i framtiden förutspås det att varje människa på jorden kommer att ha möjlighet att åka upp i rymden. Lite som hur vi åker flygplan idag. Från sci-fi, till verklighet.

Rymdforskning

Läsa tankar

Kommer det att komma en dag där du kan säga ”jag kan inte läsa dina tankar, vet du?”, varpå personen svarar ”var inte löjlig, det är klart du kan göra det”. Det kan faktiskt hända. Neuroforskare forskar på sätt att läsa personers tankar med hjälp av datorer. Och trots att det här arbetet har fortgått under årtionden, går forskningen idag framåt med rasande takt. Det är forskare vid universitetet i Berkley som har hittat sätt där de översätter den elektriska energin från hjärnan som gör att de kanske kommer att kunna läsa av vad vi tänker i framtiden. De menar att det är lite som att lära sig ett nytt språk. Men, samtidigt är det lite läskigt att tänka att andra personer och maskiner snart kommer ha tillgång till våra innersta tankar. Och i framtiden kan ”hackare” i så fall ha möjligheten att gå in i ditt huvud och stjäla eventuella tankar och idéer du kan ha. Skriker det inte Inception om det?

Färdas i tuber

Det verkar mer och mer osannolikt att vi i framtiden kommer att färdas i flygande bilar. Istället förutspås framtidens ”bil” att tillåta oss att färdas genom små tuber under marken som tar oss dit vi vill. De ska placeras i ett vakuum som gör att vi kan färdas betydligt snabbare och med högre säkerhet än traditionell färd. Under marken finns det gott om plats, till skillnad från ovan jorden. Varför det här projektet anses vara framtidens sätt att transportera oss på. Men det kommer var en dyr investering och förmodligen inte något vi kommer att se under de kommande femtio åren.

 

Kategorier: Kurser