Framtidens mobil

Det är många som menar på att idag utvecklas våra telefoner med rasande fart. Men vad är det egentligen som hänt sedan den stora revolutionen, lanseringen av smartphonen? I början skedde det en del ändringar. Men det som kommit de senaste åren har alla följt ungefär samma mönster. Lite samma som innan, men snäppet vassare. En lite bättre skärm som klarar lite högre upplösning. Ett lite batteri. Ännu en kamera. Lite bättre processor. Ett nytt sätt att låsa upp telefonen. Lite mer minne. Sedan sitter mycket i operativsystemet. Olika lägen för telefonen som bilkörning, läsläge, spelläge. Delad skärm för att använda flera fönster. Nog för att allt detta bidrar till en bekvämare vardag, men kommer det fortsätta på det viset? Hur kommer det egentligen se ut i framtiden?

Se till historien

Det sägs att historien har en tendens att upprepa sig. Ser vi till utvecklingen av mobiltelefoner innan smartphones är det en rätt så snarlik utveckling. Visst, det var tillfällen då det kom stora saker som färgdisplay, mobilkamera. Men annars var det inte så mycket som hände tills den stora förändringen, smartphonen kom. Och sedan dess har det varit normen att de nya telefonerna följer riktlinjerna för smartphones. Som nämnt ovan är det snarlika typer av uppgraderingar som kommer med varje ny telefon. Sedan kommer det något då och då som sticker ut lite. Ett exempel i närtid är då Samsung gick ut med att de kommer lansera Samsung Galaxy S10 Fold som är en telefon som går att veckla ut för att få en dubbelt så stor skärm.

Framtiden

Så baserat på historien går det att anta att framtidens telefon inte kommer att se ut som de vi använder idag. En förutsättning för smartphones utveckling har varit trådlöst internet. Vi kan nu ta med oss alla dessa funktioner och information bekvämt i vår fick då vi tidigare var tvungna att antingen ladda ner detta och ha på en separat enhet eller via en dator koppla upp oss mot internet. Idag är det mycket prat om AI och AR. Vi håller på att ta den digitala världen för att uppgradera den fysiska värld vi lever i. Genom att lägga på ytterligare ett lager kan vi med hjälp av AI och AR få fram information på ett sätt som tidigare inte var möjligt. Anta att framtidens telefon är ett armband, låt oss kalla det smartbracelet. Från den kommer ett hologram som visar den skärm vi är vana vid men kan anta olika storlekar beroende på behov. Den kan även ta in data från säg ett rum och sedan få ut ett hologram där du kanske vill se hur en soffa skulle se ut i ditt vardagsrum. En annan version som skulle vara möjlig är något som redan är omdiskuterat, smartglasses. Med hjälp av ett par glasögon (eller varför inte linser) läggs ett lager på snarlikt det Tony Stark använder i filmerna om Iron man. Användaren ser verkligheten men även data om olika objekt. Här går det även också att lägga på lager för att visualisera. Eller varför inte kunna ta fram en artificiell tv för att se film oavsett var användaren befinner sig och utan att behöva en fysisk tv? Allt detta är ännu oklart men en sak är säkert, framtidens telefoner kommer något helt annat. En verklighetsförhöjande enhet. Som dessutom går att ringa på.

Framtiden

 

 

Kategorier: Kurser